Friday, September 5, 2014

Resepi Laksa Mudah..

Since ramai jugak tnya cara nk masak laksa..so admin suka2 le nk update!!!
raya ari tue wat makan2 sikit untuk kwn2 suami, suami request nk laksa...tp tenaga dan "baby" dalam perut nie sgt2 baik bg ummi dia masak dengan laju dan pantas...balik keje kol 5, berdesupppp masuk dapur masak sbb tetamu dtg jam 8.30.mlm


So Resepi MUdah :
Ikut Budget yea..:)

2kg Ikan Sardin/Ikan Temenung ( 15 org makan), tp sy suka byk ikan..so 2kg sy masukkan..
Asam Keping
Daun Kesum
Bunga Kantan
Cili Kering (mesin yea) *
Bawang Merah*
Belacan *
Halia*

Bahan Hiasan:
Salad
Timun
Bawang Besar
Cili Besar /Cili Api
Telur Rebus

Ok,,done bahan-bahan..

1. Rebus ikan dengan air, agak2 boleh di diasingkan isi dengan tulang, tutup la api..jangan lama2, nnti ikan hancur..
2.Blend Ikan +air sikit...
3.Masukkan isi ikan dalam periuk dan hidupkan api..
4. Ambil bahan-bahan yang di *** blender dan masukkan dalam periuk..Belcan dan halia ikut anda yea..sy x suka halia sgt so, letak sikit je halia, bawang merah lebih...
5. Masukkan daun kesum dan bunga kantan (bungan kantan jgn lupa potong2 yea.)
6.Masukkan asam keping dan garam
7.Tunggu sampai mendidih dan rasa la kuah nyea..kalo nk masam lgi, letak asam keping lebih..:) , nk pedas lebihkan cili kisar yea.."_

Selamat mencuba....





No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...